Lustrum 2016

        Zoals u reeds onder 'Wie zijn we?' kon lezen, blaast de Oost-Vlaamse afdeling van het Nederlands Klassiek Verbond in 2016 maar liefst vijftien kaarsjes uit! Dit laten we uiteraard niet zomaar voorbij gaan, en wie aan vieren denkt, denkt uiteraard aan een eet- en drinkgelag. 
        
      
        SATYRICON VAN PETRONIUS
        
        Dergelijke Romeinse feestjes spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van menig oudheidliefhebber en leken ons een ideale context te beiden om onze verjaardag te vieren. Wellicht het meest bekende eet- en drinkgelag uit de Oudheid is dat beschreven door de Romeinse senator en schrijver Petronius in zijn Satyricon. Aan tafel tijdens dit avondmaal zitten Trimalchio – een decadente vrijgelaten slaaf wiens gedrag al even choquerend als grappig en misschien wel meelijwekkend kan genoemd worden – en de gasten die hij uitnodigde. Het avondmaal van Trimalchio (Cena Trimalchionis) neemt een groot deel van het totale overgeleverde werk in beslag, maar de avonturen van de hoofdrolspeler Encolpius – opnieuw een erg interessante figuur – voeren hem ook naar herbergen, naar de zee, etc…

        Het fragmentarisch overgeleverde Satyricon wordt doorgaans beschouwd als een roman en behoort om die reden tot een behoorlijk zeldzaam literair genre uit de Romeinse wereld. De sfeerbeelden, de schat aan historische informatie en gewoonweg de hoge entertainmentwaarde van dit werk zijn zowel in de academische wereld als in meer populaire contexten al jarenlang een bron van verbazing en fascinatie en blijven dit onverminderd tot op de dag van vandaag. Zowel in moderne literatuur als in de beeldende kunsten zijn de personages en de gebeurtenissen uit het Satyricon een dankbare bron van inspiratie geweest. 

        SATYRICON VAN FELLINI

        Eén van de meest tot de verbeelding sprekende adaptaties van het werk is Fellini’s filmversie uit 1969: “Fellini Satyricon”. In het kader van onze lustrumviering hadden wij graag deze (erg ondergewaardeerde) film gepresenteerd aan een groter publiek. Hoewel de film hier en dan een loopje neemt met de originele versie, capteert Fellini op onnavolgbare manier de algemene sfeer en doet hij Petronius zijn intenties ongetwijfeld alle eer aan in het verbouwereerd achterlaten van de kijker. De film was zowel in de eigen tijdsgeest als vandaag de dag niet alleen bijzonder vermakend maar ook erg kunstzinnig. De opzettelijk fragmentarische en surrealistische opeenvolging van scènes dompelt de kijker moeiteloos onder in de wereld van een bijzonder intrigerende klasse in de Romeinse wereld.

        Zowel de literaire stijl van Petronius als de kunstzinnigheid van Fellini maken van het (antieke en het moderne) Satyricon een uniek werk. Net daarom, echter, durven de sfeerbeelden, de enorme gelaagdheid en de dubbele bodems van zowat elk woord en elke gebeurtenis wel eens ontsnappen aan de aandacht van de meeste kijkers. Daarom kunnen wij, speciaal voor deze gelegenheid en bij wijze van inleiding tot de film, rekenen op een deskundige inleiding door onze aller eigenste dr. Lindsey Vandevoorde (UGent). Naast een algemene inleiding tot de thema’s van het Satyricon, zal Lindsey voorafgaand aan de vertoning enige toelichting voorzien en de aandacht vestigen op de grote lijnen en bemerkingswaardige passages uit de film. Op deze manier bieden wij u een unieke gelegenheid aan om zowel het Satyricon als Fellini’s adaptatie ervan te bekijken op een manier die voor de meeste mensen ontoegankelijk blijft.


          Uiteraard voorzien wij na afloop ook de nodige drank en snacks om het Cena Trimalchionis ook op deze manier wat tastbaarder te maken! Speciaal voor de gelegenheid halen we nog eens enkele Romeinse (wijn)recepten boven. In tegenstelling tot Trimalchio beschikken wij natuurlijk niet over een slaafje aan wiens haar we onze handen kunnen afvegen na deze snacks, maar desalniettemin hopen we op deze manier hulde te brengen aan één van de meest fascinerende werken uit de Romeinse Oudheid.


        PRAKTISCH

        Op maandag 11 april verwachten wij u in de cinemazaal van het KASK om 19u15 voor een drinkgelag en eetfestijn in het gezelschap van Trimalchio en Fellini. Aarzel dus zeker niet om u in te schrijven met familie en vrienden (zeker aangezien onze filmzaal een beperkte capaciteit heeft van 75 personen)!

        Adres:     KASKcinema
                      Godshuizenlaan 4
                      9000 Gent
                      De zaal is gelegen vlakbij het Bijlokehof.

        Inschrijven kan nu reeds via mail (nkv.oostvl@gmail.com). Opgelet! De inschrijving is pas definitief na overschrijving van €7 per persoon op BE70 7512 0630 7825.