Wenst u op de hoogte te blijven van onze activiteiten, kan u zich abonneren op onze nieuwsbrief door een mail te sturen naar nkv.oostvl@gmail.com

De meest recente nieuwsbrief kunt u ook hier bekijken;


Beste vrienden, 


Beste NKV-leden,

Of het nu de fascinerende lange termijn evolutie van de metropool Alexandrië is, dan wel de opvattingen over en omgang met de dood in de Oudheid, of de essentiële rol die de Franken hebben gespeeld voor de Romeinse keizers uit de vierde eeuw. Allemaal zijn het onderwerpen die uitgebreid de revue zijn gepasseerd doorheen het afgelopen NKV werkingsjaar. De combinatie van experts ter zake, een inspirerende locatie, maar vooral ook een enthousiast en geëngageerd publiek is met andere woorden ook dit jaar een erg succesvolle formule gebleken. Het is dan ook een waar genoegen om onze lezingenreeks te kunnen afsluiten met alweer een klepper van formaat! Op woensdag 25 april zal dr. Gemma Jansen ons komen vertellen over de wondere wereld van de Romeinse tuinen. Velen onder ons hebben wel een idee van hoe een tuin er doorgaans uitziet, maar hoe dachten de Romeinen hierover? Hoe zagen de antieke tuinen eruit en via welke bronnen kunnen we voorbeelden reconstrueren? Deze en nog veel meer vragen zullen uitgebreid aan bod komen in deze slotlezing. Wie alvast een beknopt overzicht wil van de lezing, vindt hieronder naar goede gewoonte een abstract.

Zoals u weet werken wij bovendien met man en macht aan een grootschalig evenement ter ere van het 2000 jaar overlijden van de Romeinse dichter Ovidius. Meer informatie hierover volgt binnenkort, maar een onderdeel hiervan is alvast onze Ovidius-vertaalwedstrijd, waarvoor vele leerkrachten en leerlingen hun interesse reeds hebben aangegeven. Leerlingen Latijn uit de scholen van Gent en daarbuiten kunnen zich over een fragment uit het werk van de dichter buigen. De uiterste indiendatum voor vertalingen is 15 oktober, maar het staat elke klas uiteraard vrij om nog in het voorjaar van 2018 een vertaling in te dienen (doorgaans afhankelijk van individuele jaarplanningen per leerkracht of school). Tijdens het centrale evenement ‘Ovidius 2000’ op 3 november 2018 in het Dienstencentrum Ledeberg ontvangen de 8 beste vertalers een diploma. De winnende klas kan zich zelfs verheugen op een prestigieuze prijs uit de handen van een bekende vertaler! Onze professionele tekstselectiecommissie (bestaande uit doctores in de (klassieke) taalkunde) is momenteel druk bezig een haalbaar stuk tekst (een 20-25 tal regels) te selecteren. Elke leerkracht of klas die zich intussen heeft aangemeld, zal na de Paasvakantie dus een officiële vertaaluitnodiging ontvangen. Nieuwe aanmeldingen ontvangen wij natuurlijk ook nog steeds met veel plezier! Bent u een leerkracht of een leerling, of kent u leerkrachten of leerlingen die nog niet op de hoogte zijn: aarzel uiteraard niet om dit nieuws te verspreiden! Voor vragen en opmerkingen kan u steeds terecht op nkv.oostvl@gmail.com.

Tenslotte willen we u zoals gewoonlijk ook nog even herinneren aan onze ledenbevraging, die ons toelaat ons programma nog beter af te stemmen op de wensen en voorkeuren van jullie, onze leden en sympathisanten. Via het tabblad “Ledenbevraging” op onze website (http://www.nkvoostvlaanderen.be) vindt u een formulier dat u geheel vrijblijvend kan invullen. Uiteraard maakt u ook nu nog kans op het winnen van een prachtig boek! Een papieren versie van dit formulier zal eveneens klaarliggen na afloop van onze toekomstige lezingen, zodat iedereen de kans krijgt ons zijn of haar mening te laten weten.


Tot binnenkort!

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

LEZING dr. Gemma Jansen – 25 april 2018
De Romeinse tuin: het voorbeeld Pompeii

Wat is er vergankelijker dan een tuin? Hoe kunnen we eigenlijk iets weten over tuinen in de Romeinse tijd? We kennen de tuinen door de beschrijvingen van Latijnse auteurs, van de kleurrijke wandschilderingen en de opgravingen van de tuinen zelf.

Met name in Pompeii zijn de tuinen bijzonder goed bewaard gebleven én zijn ze bovendien zeer goed onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat bijna elk huis, hoe klein ook, over een tuin beschikte en dat deze met liefde zijn ingericht: niet alleen met bomen en planten, maar ook met tuinmeubilair, beelden en fonteinen.

Tijdens de lezing komen de verschillende onderzoeksmethoden aan bod als ook de verschillende soorten tuinen. De spreekster onderzoekt op dit moment de watervoorziening en watertechnologie van Romeinse tuinen.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

INFO - LEDEN, STUDENTEN EN ABONNEMENTEN

De lezingen gaan zoals steeds door in het KANTL, ofte de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, in de Koningstraat 18, 9000 Gent, waar we starten om 20u. Zoals gebruikelijk is de toegang voor leden van het NKV gratis, alsook voor AUG studenten, op vertoon van de studentenkaart. Voor andere belangstellenden is de inkomprijs €3. Wie geïnteresseerd is om onze lezingen regelmatig bij te wonen, kan opteren voor een jaarabonnement op de lezingen en eenmalig €5 betalen. Met dit jaarabonnement geniet je dezelfde voordelen als de gewone leden, d.w.z. gratis inkom voor alle lezingen van NKV Oost-Vlaanderen en ontvangst van de nieuwsbrief. U zal bij registratie een abonnementskaart ontvangen, die je moet tonen bij het binnenkomen. Mensen die reeds een abonnement hadden zullen zo’n kaart aangeboden krijgen, lopende vanaf de datum, waarop zij betaald hadden.

Om bijscholingsattesten te bekomen van onze activiteiten, dient u zich bij voorkeur voorafgaand aan te melden via mail op nkv.oostvl@gmail.com, met vermelding van uw volledige naam en de school waar u werkt. Het document zal op de lezing klaarliggen.


Met hartelijke groet, in naam van het bestuur,

Kristof Vermote

Secretaris NKV Oost-Vlaanderen